2024 e girerken perakende için 2023 ne getirdi ne götürebilir.

2024 e girerken perakende için 2023 ne getirdi ne götürebilir.

Bu haber 3807 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

2023 yılını Perakende en başarılı yılını geçirdi. Karlılıklarını katlayarak büyüdü çoğu perakendeci için diyebiliriz. 2024 yılını bekleyen en büyük tehlike bu büyümeyi çok perakendecinin geleceğe hazırlık yapmaması olarak değinebiliriz.


2023 yılını özetlersek, 6 ŞUBAT Kahramanmaraş depremleri, dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 Mw ve 7,5 Mw büyüklüklerindeki iki deprem fay hattında bulunan 10 ilde yıkıma yol açtı.  Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay büyük hasar aldı. Bu hasar Birçok firma veya şahıs yardım yapmak isteğiyle Marketlere hücum derecesinde alışverişi tetikledi. 

 

Depremin etkisiyle Ocak şubat mart aylarını kapsayan 1 çeyrek birebir geçiş büyüme oranı Hiper, yerelinde ağırlıkta olduğu süper ve discaunt marketlerde ortalama %90 hatta daha fazla büyüme görüldü bunda en çok satışın Çocuk bezleri, Çocuk mamaları,  Kadın bağları (pet), Atıştırmalık (özellikle bebe bisküvisi),  Tekstil ürünleri (battaniye, çorap, pijama takımları ve benzeri), Hazır konserve, hazır yemekler, Elektronik ürünler (elektrikli soba elektrikli ısıtıcılar ve benzeri), Su satışları özellikle  Bardak su 05 mll su. Da olduğu görülüyor

Yukarıda belirtmiş olduğum kategori ve ürünlerin 2023 ün 1 çeyrekteki en büyük büyümesinin nedeni 6 Şubat 2023 tarihinde 10 ilimizi vuran depremden ötürü bu kategorilerin bazıları %500'e varan büyümeler gerçekleştirdi buda market ortalamalarını % 90 ve üzerine getirdi

 

2 çeyrek nisan mayıs haziran ortalama büyüme Depremin yaralarının sarılması ile Ramazan alışverişi yardım ve yardım kolisi bağışları ile geçildi ortalama Marketlerde büyüme %85-90 olarak gerçekleşti

 

İhtiyaçlar artık farklılaşmaya Ramazan kolilerinin yoğun talebi ile gıda ağırlıklı olmaya başladı İkinci çeyrekte en çok büyüme gerçekleştiren ürün ve kategorileri incelediğimizde temel gıda (makarna bakliyat hazır çorba un sıvı yağ çay şeker ve benzeri), İçecek grubu (gazlı veya gazsız içecek grubu), Temizlik malzemeleri, yüzey temizleyicileri ve benzeri ürünlerin ağırlıklı olduğunu görmekteyiz.

 

Yukarıda belirtmiş olduğum ikinci çeyrekteki büyümenin en çok etkileyen kategoriler Ramazan ayının bu çeyreğin içinde olması nedeniyle ve 10 ilimize giden yardımlar halkımızda sıcaklığını korumasından  ötürü ikinci çeyreğin % 85-90 gibi bir parite ile kapatıldı.

 

3 çeyrek temmuz ağustos eylül büyümesi %75 olarak tamamlanmıştır. 3. Çeyrek içinde Özellikle Eylül ayında Bir önceki yıla oranla % 110 gibi büyük bir büyüme gerçekleşmiş bunun en büyük sebebi ise okulların açılması yine 10 ilimize giden yardım nedeniyle büyük bir büyüme gerçekleşmiştir. 4 çeyrekte Deprem bölgesine yapılan yardımlara ramazanda yapılan yardım ve zekâtlar da insanların gelirini aşan 3. Çeyrekte harcama yapması 4. Çeyrek Ekim Kasım ve Aralık büyüme oranı %60 olarak tamamlanmıştır.

 

İlk 3 çeyreğe nazaran en az büyüme gerçekleştiren son çeyrek olarak yılı tamamlamış bulunmaktadır. Ülkemizde yaşanan felaket birçok sektöre ters etkisi perakende sektöre pozitif etki ettiği görülmektedir, yapılması gereken durum iyiyken tedbir alınması ekibi profesyonel perakendecileri katarak zenginlik sağlamak ve farklı bir göz getirmektir.


Avcı köye hayvanlara dadanan vahşi hayvanlarda kurtulmak için ağaca bir et bağlayıp patlayıcı koymuş. Ağaç da asılı bulunan etin kokusuna kurt gelmiş etrafında dolaşırken bir bakmış ki Tilkide ondan önce gelmiş bekliyor. 

Kurt sormuş. Eti niye yemedin?

 

Tilkinin cevabı, ben oruçluyum olunca kurt, ben değilim demiş ve eti yemek isterken etin, üzerindeki patlayıcı patlamış, kan revan halde ölmek üzereyken, bakmış ki tilki eti yiyor. Kurt son bir gayretle sormuş tilkiye. Sen oruçlu değil miydin? Tilki Top patladı duymadın mı? Demiş 

Sonuç olarak 2024 büyük karlarla ve mağaza açılışları ile girenler doğru profesyonel takviye bilgi birikimini transfer edemezlerse 2024 ve sonrası kâbusa dönüşebilir. 


Daha güzel bir perakende geleceği için atağa geçelim.

 

Kemal Tanıl

Perakende Koçu, Bilirkişisi ve Kurumsal danışman

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER