Lila Group, Yerel Market Zincirlerini  ‘Gün Gelecek Platformu’nda Buluşturuyor

Lila Group, Yerel Market Zincirlerini ‘Gün Gelecek Platformu’nda Buluşturuyor

Bu haber 14028 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Türkiye’nin önde gelen hijyenik temizlik kağıdı üreticilerinden Lila Group, en büyük paydaşlarından biri olan yerel market zincirleri için ‘Gün Gelecek Platformu’nu hayata geçiriyor.

Türkiye Aile İşletmeleri Derneği’nin (TAİDER) katkıları ve Pin Grup’un destekleriyle hazırlanan Gün Gelecek Platformu ile ülke ekonomisinde önemli paya sahip, perakende sektöründe faaliyet gösteren yerel market zincirlerinin sürdürülebilirliği ve gelecek kuşaklara sağlıklı olarak devrolabilmesi için ihtiyaç duyulan deneyim, eğitim ve bilgi paylaşım platformunu oluşturmak hedefleniyor. 

Lila Group genel merkezinde düzenlenen Gün Gelecek Platformu’nun tanıtım toplantısı 15 Ekim Salı günü Lila Group CEO’su Alp Öğücü, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu, İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, Pin Grup Kurucusu Ergün Güler ve çok sayıda yerel market temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti. 

Gün Gelecek Platformu ile şirketler arasında, deneyim paylaşımına ve şirketlerin birbirlerinden öğrenmelerine olanak tanınması ile birlikte aile, ortaklık ve iş arasındaki dinamik ilişkiyi doğru bir şekilde anlamak ve yönetmek için tüm dünyadaki aile şirketlerinin geçmiş deneyimlerinden yararlanılması ve Türkiye’nin bu alanda doğru temsiline fırsat tanınması amaçlanıyor. 

Öte yandan aile şirketlerinin özgün gereksinimleri ve çıkarlarına uygun olarak yönetim ilkeleri hakkında bilgi üretmek, şirketlerin kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak, aile şirketlerinin sorun ve ihtiyaçlarını anlamak, çözüm için önerilerde bulunmak veya kaynak sunmak, şirketlerin kamuoyunda itibarının yükseltilmesi de platform ile amaçlanan konular arasında yer alıyor. 

Toplantının açılış konuşmasında söz alan Lila Group CEO’su Alp Öğücü dünyada ve Türkiye’de aile şirketlerinin ekonomi içindeki yerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün aile şirketlerinin dünya ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu görüyoruz.  İtalya’da %99, ABD ve İsveç’te %90, İsviçre’de %85, İspanya’da %80, İngiltere’de %75, Portekiz’de %70, Almanya’da %60 ve Fransa’da %26 oranında aile şirketi mevcut. Ülkemizde ise tüm şirketlerin %95’i, halka açık şirketlerin %75’i aile şirketi ve GSMH’nin %75’ni aile şirketleri oluşturuyor. Öte yandan Forbes’un en zengin ilk 500 şirketlerinin %42’si yine aile şirketinden oluşuyor. Türkiye’deki şirketlerin %40’ı 1950 – 1980 arası, %46’sı 1980 – 2000 yıllarında kurulmuş ve kuruluş tarihlerine göre şirketlerin 1. kuşaktan 2.’ye veya 2. kuşaktan 3.’ye geçiş dönemindeyiz. Fakat ne yazık ki Türkiye’de aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Bu aile şirketlerinin sadece %30'u ikinci nesle, %12'si üçüncü nesle geçebiliyor. Dördüncü nesle geçebilenlerin oranı ise %3'te kalıyor.”

Öğücü, aile şirketlerinde devamlılığı etkileyen önemli etkenlerin arasında aile içindeki uyumun tesisi yer aldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Küçük ya da büyük her aile şirketi bu uyumu yakalayabilmek için uğraşmalı. Ortak değerlerin oluşturulması, aile bireylerini birbirine bağlayan geleneklerin yaşatılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Her bir aile bireyine birlikte büyüme ve gelişme arzusu aşılanmalı. Buna ek olarak aile içindeki bireysel beceri ve kabiliyetlere de saygı duyulması gerekiyor. Her aile bireyinin aile şirketi içinde çalışması gerekmiyor. Ancak çalışmak isteyen aile fertlerinin de eğitim, iş ve yönetim tecrübesi edinerek liderliğe hazırlanması gerekiyor.”

Başkanı Candan Çilingiroğlu toplantıda yapmış olduğu konuşmasında” Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ekonomimizin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında aile şirketi sahibi 40 üyemiz tarafında kurulan TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, bugün 193 aile şirketi ve toplamda 641 aile üyesiyle çalışmalarına devam ediyor. Kurulduğumuz günden bu yana pek çok değerli projeyi hayata geçirdik. Hepsi birbirinden değerli bu projelerden bir tanesi TAİDER Akademi çatısı altında düzenlediğimiz eğitim programlarımız. Bu programlar farklı uzmanlık alanlarına yayılan eğitim modülleriyle devam ediyor. Perakende sektöründe faaliyet gösteren Lila Kağıt’tan sektördeki aile şirketlerine yönelik bir platform oluşturarak Derneğimizi bu platforma destek vermek üzere davet etmesinden memnuniyet duyduk. Yine bizim için çok önemli bir diğer projemiz gelenekselleşen Ulusal Aile İşletmeleri Zirvelerimiz. 1-2 Kasım tarihlerinde “DEĞİŞİM Rüzgarını Yönetmek” temasıyla İstanbul’da gerçekleşecek TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’ne oldukça az bir süre kaldı. Aile şirketi sahiplerini, gelecek nesillerini, profesyonel yöneticilerini, sivil toplum örgütlerini ve alanında uzman akademisyenler ile danışmanları zirvemize bekliyoruz. “dedi.

İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere toplantıda yapmış olduğu konuşmasında şöyle konuştu: “İstanbul PERDER olarak yapılacak çalışmalarda Gün Gelecek Platformu’nu desteklemekten mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Kuşakların birlikte uyum içinde çalışması, ilk neslin yaşadığı sıkıntılarla elde ettiği altın değerindeki tecrübelerini yeni gelen nesle aktarması ve en önemlisi yeni nesle güvenmesi, sorumluluk vermesi hayati önem taşımaktadır. Aile anayasası ve sürdürülebilirlik andı olması gerekenin özetlenmiş metinleridir. Bu metinlere bağlı kalan şirketler bayraklarını yeni nesillere gururla taşıyacaklardır.”

Projenin destekçilerinden Pin Grup Kurucusu Ergün Güler ise projenin aile şirketleri ve yerel market zincirleri için oldukça faydalı olacağına inancını belirterek 2020 Nisan ayına kadar bu faydaların ölçümleneceğini ve sonuçların tespit edileceğini söyledi. Elde edilen sonuçlara göre projeye yeni bir rota çizileceğini sözlerine ekleyen Güler, projenin tüm destekçi ve katılımcılarına teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER