Market poşetleri zamsız satılacak!

Market poşetleri zamsız satılacak!

Bu haber 18995 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

2019 yılının başından beri parayla satılan market plastik alışveriş poşetlerine yüzde 22.58 oranında zam geldiği iddiasında bulunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Twitter'dan yaptığı açıklamada poşetin 30 kuruş olacağını bilgisinin yanlış olduğunu belirterek, “Yeni yılda plastik poşete zam yapılacağı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Plastik poşetlerden alınan ücret 25 kuruş olarak sabit kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

PAGEV’den açıklama yapıldı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’da (PAGEV) konuyla ilgili yaptığı açıklama ile konuya açıklık getirdi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve plastik sektörü temsilcilerinin 2020 yılı poşet fiyatının belirlenmesi için yaptığı toplantıdan fiyat artışı yapılmaması kararı çıkmıştı. Bu doğrultuda poşetlerden marketlerin aldığı pay 10 kuruştan 7 kuruşa indirilirken GEKAP kesintisi 18 kuruşa yükseltildi böylece tüketicinin ödeyeceği ücret zamlanmayarak 25 kuruş olarak kaldı.

GEKAP kapsamında sadece plastik poşetler zamlanmadı

Kanunda, “Her yıl plastik poşet fiyatlarının ücret tabanı 25 kuruştan az olmamak şartıyla güncellenecektir” ibaresi de bulunuyor. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 poşet fiyatının belirlenmesi için düzenlediği toplantı büyük önem taşıyordu. Toplantıda 25 kuruşluk uygulamanın olumsuz etkilerini henüz üzerinden atamayan plastik poşet üreticileri ile tüketicilerin yüzünü güldüren bir karar alındı ve 2020 yılında plastik poşetlerde ücret artışı yapılmadı. Bulunan formül, marketin aldığı pay 10 kuruştan 7 kuruşu çekilirken Geri Dönüşüm Katkı Payı Kesintisi’nin 15 kuruştan 18 kuruşa çıkarılması oldu. Böylece GEKAP kapsamında her türlü ambalaj yeniden değerleme oranı ile yüzde 22.58 oranında zamlanırken sadece plastik poşetler zamlanmamış oldu.”

Plastik poşetlerden market kasalarına 10 kuruş değil 7 kuruş girecek

Yeni yıl ile birlikte market kasalarına giden payın 7 kuruşa düştüğünü belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; “En başından bu yana ücretli poşet uygulamasının marketlere gelir kapısı olmasına karşıyız. Geri Kazanım Katkı Payı’na ilişkin yönetmeliğe göre fiyatlar her yıl Maliye’nin belirleyeceği paya göre artırılıyor. Bu yıl da tüketici hiçbir şey değişmeden 25 kuruşa poşet alacak. Fakat poşeti satan perakendeciye kalan 10 kuruş 7 kuruşa düşerken devlete aktarılan 15 kuruş ise 18 kuruşa yükseldi.” diye konuştu.

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER