Avmlerde Sosyal Mesafe Kuralı Nasıl Ölçülecek?

Avmlerde Sosyal Mesafe Kuralı Nasıl Ölçülecek?

Bu haber 13605 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

“Kontrollü sosyal hayat” döneminde yoğun ilgiyle açılan AVM’lerde maske kullanımını algılayan ve kişiler arası mesafeyi ölçen yenilikçi teknolojilerle bulaş riskini minimuma indirmek mümkün 

Covid-19 kapsamında getirilen kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması ve “kontrollü sosyal hayat”a geçiş sürecinde olduğumuz şu günlerde ekonomik ve sosyal kırılmaların önüne geçerek hayatı mümkün olduğu kadar normale döndürürken, ikinci bir salgın dalgasına neden olmamak da hayati önem taşıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en temel konu da kuşkusuz ki sosyal mesafe. 

Özellikle alışveriş merkezlerinin ziyarete açıldığı ve yoğun ilgi gördüğü bugünlerde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanımının denetlenmesi, 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralının korunması ve bu mesafenin korunabilmesi için mağaza içinde kişi başı 10m2 lik alanın hesaplanarak mağaza müşteri giriş çıkışlarının planlanması konuları kilit önem taşıyor. Bu önlemlerin alınması kadar uygulamada nasıl gerçekleştirileceği ve denetlenebileceği konusu da akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. 

Video yönetim sistemleri bu noktada; maske algılama, kişi sayma, mesafe ölçme, erişim kontrolü, istatistik görüntüleme, termal cihazlarla vücut ısısı ölçme, ziyaretçi uyarı ekranları, personel uyarı sistemleri, ısı haritaları ve yoğunluk istatistiklerigibi getirdiği pek çok uygulama aracılığıyla hem tespit hem de müdahale sürecinde kurum ve kuruluşlara etkin çözümler sunuyor. 

Milestone Systems Güney Doğu Avrupa Satış Müdürü Özgür Uygur video yönetim sistemleri kullanarak uygulanabilecek sosyal mesafe kuralları ve virüs yönetim kontrolü uygulamaları hakkında bilgi verdi:

“Video gözetim sistemleri aracılığıyla, güvenlik kameraları kullanılarak yaratılan altyapı ile bugüne kadar AVM’lerin ya da dükkanların en yoğun olduğu bölgeler algılanabiliyordu. Bugün yine aynı altyapı kullanılarak yoğunluk gerçek zamanlı olarak takip edilebiliyor ve uyarı sistemlerinin vereceği sinyaller ile sosyal mesafenin korunması sağlanabiliyor. Isı haritaları ile yoğunluğu, kalabalığı sayabilen sistemlerle ise metrekare başına düşmesi hedeflenen ziyaretçi sayısını kontrol altında tutmak ve yönetmek mümkün.”

“Mesafeyi ölçen ve maske kullanımını algılayan sistemlerle bulaş riskini minimuma indirmek mümkün”

“Video analiz sistemleri ile, mağazalarda bulunan ziyaretçi sayısı verisi anlık olarak alınabiliyor. Bulaş riskinin minimuma indirilmesi için gerekli olan 10 m2 lik kişisel alanın korunması ve 1,5 m sosyal mesafe kuralının uygulanması konularında hem ziyaretçilerin aktif olarak sesli yada görüntülü olarak uyarılabilmesi hem de mağaza yönetimin gerekli durumlarda sürece çok daha hızlı ve efektif olarak müdahele edebilmesi mümkün hale geliyor. Böylece riski artıracak yoğunluklar ve kümelenmeler engellenebiliyor.

Virüsün kişiden kişiye geçmesini önlemek için birbirine yakın olan insan sayısını sınırlamak önemli. Sürecin sağlıklı, güvenli ve verimli şekilde yönetilebilmesi için mesafe algılama sistemi kullanıldığında, sistem ortamda bulunan kişiler arası mesafeyi sürekli olarak ölçerek, olması gerekenden fazla insan bulunması halinde, otomatik olarak uyarı veriyor ve yerinde müdahelelerle bulaş riski azalıyor.

Yine benzer bir şekilde güvenlik kameraları üzerinden hayata geçirilen maske algılama çözümleri de oldukça fayda sağlıyor. Maske kullanımının zorunlu olduğu ya da kişisel koruyucu ekipmanın gerekli olduğu alanlarda denetim video gözetim sistemleri aracılığıyla yapılıyor. Kişinin maskesini takmadığı/çenesine indirdiğini anlayan sistem, anında uyarı veriyor.” 

Temassız Erişim Kontrolü

“Virüsün yayılmasını önlemek için, cihazlarla ve yüzeylerle fiziksel teması azaltmak da çok önemli. COVID-19'un yaşayabilirliği hakkındaki mevcut çalışmalara göre, virüsün paslanmaz çelik ve plastiklerde 72 saate kadar hayatta kalabileceği belirtiliyor. 

Çoğu kapı kolu, kart okuyucu ve parmak izi okuyucu çelik, alüminyum veya benzeri metallerden yapıldığı için, bu dönemde temassız erişim kontrol sistemleri kullanmanın yayılım hızını önlemede çok önemli bir etkisi var. Yüz tanıma sistemleri, cep telefonunuzdan QR kod taranması veya sadece mobil uygulamaları kullanarak kablosuz internet aracılığıyla dahi kapıları açmak mümkün.

Operasyonel faydalar tarafına baktığımızda ise, video yönetim sistemleri mağaza yöneticileri için sahada daha az personeli konuşlandırmayı sağlayan çözümler sunuyor. Video yönetim sistemleri sahada riskli bölgelerde çalışması gereken personel sayısını azaltırken, aynı zamanda yetkili personeli desteklemek ve işlerini mümkün olduğunca az temasla yürütebilmelerini sağlamak adına da canlı video ve çift yönlü ses uyarı sistemleri gibi çözümler sunuyor. Mağaza veya alışveriş merkezi içindeki akıllı ekranlar, canlı veriler ışığında gerekli sesli ve yazılı uyarıların yapılabilmesini sağlıyor.

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER