AYIN DOSYASI Private Label  Üreticiler  Lara Eram

AYIN DOSYASI Private Label Üreticiler Lara Eram "Tarko Kozmetik Satış ve İş Geliştirme Direktörü"

Bu haber 7785 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

2020 diğer yıllara göre kendimizi “iyi hissetmeye” daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir yıl oldu. Normal koşullarda hayatı daha keyifli hale getirmek için ev dışında yapılan aktivitelerin yapılamaması insanları evde yapabileceklerine ve kendileriyle daha fazla ilgilenmeye yöneltti. Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine olan talebin toplumsal ve poliitik olaylardan nispeten daha az etkilendiğini söyleyen Tarko Kozmetik Satış ve İş Geliştirme Direktörü Lara Eram, alım gücü düşen tüketicinin muadil ürün arayışıyla yerli markalara yöneldiğini belirtiyor.

Tarko için 2020 yılı genel olarak nasıl geçti?

2020’de birçok süreç dijitalleşti ve günlük rutinlerden satın alma davranışlarına dek birçok unsur değişti. Biz de bu değişimi yakından izledik. Fiziki mağazalar yerine online satış kanalları geometrik bir büyüme yaşadı. Kozmetik ve kişisel bakım ise diğer ürün gruplarına göre pek ivme kaybetmedi ancak makyaj fırçası, takma kirpik gibi bazı ürünlerde satış kaybı yaşandı. Bu tür ürünlerin yerini ise evde bakım aletleri, bakım maskeleri gibi ev tipi ürünler aldı.

Senenin başındaki hedefleriniz ve yılsonundaki durum nasıldı?

2020yılı başında iç pazar büyüme hedefimiz yüzde 20’ydi. Aralık ayı itibariyle büyüme oranımız yüzde 25 oldu. İhracatta ise daha yavaş bir büyüme mevcut, genel ciromuz içerisinde ihracatımızın payı da yüzde 12 büyüdü. 

Pandeminin etkileri ne oldu?

Kozmetik ve kişisel bakım genelde toplumsal ve politik olaylardan nispeten az etkilenir. Kişisel bakım, bir araba alım kararı değildir, kendimizi “iyi hissettirmek” için ihtiyaç dışı bir kozmetik ürünü alabiliriz. Dolayısıyla pandemi sürecinde, daha önce satışı düşük olan ürünlere talepte artış gözlemledik. Ayrıca krizin alım gücünü düşürmesinin de etkisiyle tüketici yabancı markalar yerine bizim gibi yerli markalara yönelerek farklı ürünler denemeye başladı. 

Kozmetik ve kişisel bakım sektöründe fazlasıyla yabancı marka var. Kur ve vergi artışı, bu tür markaların alımını zorlaştırdı. Tüketici muadil ürün arayışına yöneldi, dolayısıyla piyasada yeni yerli markaların geliştiğini gözlemledik. Bu da ülkemiz adına olumlu bir gelişme, her alanda dışa bağımlılığın azalması gerekiyor. Şirketimiz de yerli sermaye olmanın verdiği güç ile tüketiciye uygun fiyatlı ürünler sunabildi. Diğer yandan pandemi, lojistik açıdan zorlayıcı oldu, gelen talepleri tedarik etmek bu dönemde çok zorlaştı.

2021 yılı hedeflerinizden bahseder misiniz?

2021 bizim için bebek ürün grubunda büyüme hedeflediğimiz bir sene olacak. Bebek aksesuarları ve bebek banyo ürünlerinde yerel üretimin gücü ile dünyadaki bebek mağazalarında tüketiciye ulaşmayı planlıyoruz. Ayrıca doğaya dost ürünler sunacağız.

Lara Eram Kimdir?

1990 yılında İstanbul’da doğdu. 2009 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nden, 2014 yılında ise Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Çalışma hayatına İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda başlayan Eram, 2017 senesinden bu yana Tarko Kozmetik firmasında Satış ve İş Geliştirme Direktörü olarak görev yapıyor. Bir aile firması olan Tarko’nun geleneksel yapısını koruyarak dijitalleşme ve yurtdışına açılma projelerini yönetiyor.

PL 2020 ALMANAK 

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER