KÖŞE YAZILARI  Tümay Mercan

KÖŞE YAZILARI Tümay Mercan

Bu haber 8841 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Tümay MERCAN Öğretim Görevlisi. 

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

Ahilik önemli bir değerimiz diyoruz ve her sene Ticaret Bakanlığı öncülüğünde her ilde kutluyor ve yine her ilde yılın ahisi, kalfası çırağını seçiyoruz.

Sonra? Sonra, bir sonraki yıla kadar unutup tekrar ahilik haftasında hatırlayıp tekrar…tekrar…  İşte böyle bir döngü ile ahilik değerlerimizi 34.yıldır korumaya çalışıyoruz. Koruyabiliyor muyuz? Elbette ahiliği ruhunda hisseden koruyor ve değerlerini uygulamaya çalışıyor. Bu işin sorumluluğunu sadece devlete yıkmak da kolaycılık ve kaçak dövüş olur. 

Ahilik bireyi ve meslek gruplarını ilgilendiren bir konu. Asıl üreticilerin ve ticaret yapanların sahip çıkması gerek. Hatta Bu değerlerle dünya ticaretinde fark yaratabilir, güven oluşturabiliriz. Elbette herkesin ahice davranması ile. 

Bazı kişiler ahiliği bilmiyor, bilenlerin bazıları da “ bu zamanda ahilik değerleri nasıl uygulanır” diyor. İşte böylece ahiliği yaşatmaya çalışıyoruz.

Neden Böyle?

Bu zamana kadar ahiliği sadece esnaflara yönelik bir sistem ve değer olarak hatırladık. Temeli böyle. Ama sadece bu kadar değil. Ahilik bütün üreticileri, sanayicileri, toplumu ilgilendiren bir değerler sistemi.

Temelinde üretim var. Üretim Osmanlı İmparatorluğu zamanında zanaattı, el işçiliğiydi. Bugün üretim şekli değişti, sanayileşme arttı. Ahilik değerleri ise sadece esnaf ve zanaatkarların üstlendiği değerler olarak kaldı.

Oysa sanayi bugün önemli üretimler yapıyor. Ahilik değerleri sanayi üretimi için de geçerli. Aklınıza şu gelebilir; kapitalist sistem- sanayi üretimi- Ahilik değerleri nasıl bağdaşır diyebilirsiniz.

Burada anahtar kelime gündemde tutmaktır. Biz senede bir kutladığımız ahilik haftası ile sadece bir hafta tutabildiğimiz kadar gündemde tutup, geleneksel bir ritüel olarak gösteriyoruz. 

Oysa sanayide olup ahilik değerlerini benimseyenler mutlaka var. Sahi onlar kimler, kendilerini bize bir belli etseler, bilsek çalışmalarımıza dahil etsek. 

Birkaç yıl önce hazırladığım Ahiliğin gündemde tutulması ile ilgili proje kim bilir gönderdiğim kurumların hangi mail deposunda (artık tozlu raf kalmadı). 

Önerim;

1-Ahilik değerlerini uygulayan sanayicilerin de ahilik haftasında öne çıkması.

2- Ahilik değerlerinin ve değerleri yaşatanların yıl boyu gündemde tutulması, değerlerin uygulanabilirliğini fark ettirmek.

3- Ahilik değerlerini ülke ticaretimizde uygulamak için çalışma yapılması.

4- Ahilik değerlerini ülkece uygulayarak dünya ticaretinde güven oluşturmak, fark yaratmak ve bu değerlerimizi itici güç olarak değerlendirmek (Örneğin ahilik kriterlerini sağlayanların ahilik belgesi alarak ihracat yapabilmesi ).

Bu değerlerin yaygınlaşması sektörlerde kümelenmeyi, iş ve güç birliğini de getirecek ve dünya ile daha iyi şartlarda rekabet edebileceğimiz ortamlar doğabilir. 

Bu düşünceler bazı kişilere ütopya gelebilir, bıyık altından gülüyor da olabilirler. Gelecekte ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak. 

Sözün özü; gelecek değerlerde. Siz yine de önerilerimi bir düşünün. Ahi olmak, ahi kalmak dileği ile. 

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER